Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Γιατί ο ουρανός γίνεται κοκκινωπός όταν δύει ο ήλιος ;

 

 

Το φως που έρχεται από τον ήλιο είναι λευκό και αποτελεί συνδυασμό διαφόρων χρωμάτων τα οποία βλέπουμε και στο ουράνιο τόξο

Το κάθε χρώμα έχει το δικό του μήκος κύματος. 

Το γαλάζιο έχει μικρότερο μήκος κύματος από το κόκκινο.Όταν το ηλιακό φως εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα και χτυπά πάνω στα μόριά της, τότε αλλάζει διεύθυνση διάδοσης και λέμε ότι σκεδάζεται

Η σκέδαση εξαρτάται από το μήκος κύματος και όσο πιο μικρό αυτό, τόσο ισχυρότερη είναι η σκέδαση. Άρα το γαλάζιο θα σκεδάζεται πιο έντονα απ’ ότι το κόκκινο, έτσι ο ουρανός φαίνεται γαλάζιος.

Ωστόσο, κατά τη δύση και ανατολή του ηλίου, ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα και ως εκ τούτου το φως διανύει μεγαλύτερη απόσταση μέσα στην ατμόσφαιρα. 


Η μεγάλη απόσταση διάδοσης σε συνδυασμό με την έντονη σκέδαση στο γαλάζιο και λιγότερο στο κόκκινο, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται τα μικρά μήκη κύματος όπως το γαλάζιο και να καταφέρνουν να φθάσουν στα μάτια μας περισσότερα κόκκινα φωτόνια. 

Για το λόγω αυτό ο ήλιος και η γύρω περιοχή του ουρανού παίρνουν ένα κοκκινωπό χρώμα.


 Tα χρώματα στα οποία αναλύεται το λευκό φως, και το διαφορετικό μήκος κύματός τους (© University of Waikato, New Zealand)



ΠΗΓΗ. geonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαία Τίρυνθα