Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Αγόριανη - Το άγνωστο παραμυθένιο χωριό του Ταϋγέτου

 

 

Η Αγόριανη είναι το ορεινό χωριό του βόρειου Ταϋγέτου που μοιάζει λες και βγήκε από ένα ρομαντικό παραμύθι ενός άλλου καιρού!

Η αξία του να ταξιδεύεις οδικώς εκτός κλειστών αυτοκινητόδρομων, είναι αυτή ακριβώς. Όλα εκείνα τα απίθανα πράγματα που θα συναντήσεις στο δρόμο σου και που ξεκινώντας ένα τέτοιο ταξίδι δε φαντάζεσαι.

Καλή η ασφάλεια που σου παρέχει ένας αυτοκινητόδρομος και πάντα θεμιτός ο κερδισμένος χρόνος κινούμενος σε ένα τέτοιο οδικό δίκτυο, δεν αντιλέγω. Όμως σε ένα τέτοιο ταξίδι είσαι “καταδικασμένος” να χάσεις τη μισή μαγεία. 

Τη μαγεία της ελληνικής υπαίθρου. Κι όταν λέμε ύπαιθρος δεν εννοούμε μόνο τη φύση. Εννοούμε κι όλα εκείνα τα μικρά, σχεδόν “ασήμαντα” χωριά που θα περάσεις ή τους ανθρώπους που θα καλημερίσεις.

χωριό-Ταϋγέτου-Αγόριανη-agorianh-lakonias

Ύπαιθρος είναι η έκπληξη της επόμενης στροφής, τον οικισμό που δεν ε΄χει ούτε ο χάρτης (που λέει ο λόγος). 

Είναι ο αρχαιολογικός χώρος στην άκρη του δρόμου, το μουσείο που δημιούργησε κάποιο μεράκι σε ένα ισόγειο σπιτιού ακόμη κι ο μεζές που θα σε τρατάρουν στο καφενείο. Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα! Γιατί πάντα, το αναπάντεχο θα είναι το πικάντικο μέρος της εμπειρίας. Απλώς… άσε να συμβεί.

Μη φοβηθείς να περιπλανηθείς σε ένα επαρχιακό οδικό δίκτυο, ακόμα αν και στην Ελλάδα πολλά από αυτά δε φημίζονται για την καλή τους κατάσταση. Αξίζει όμως τον κόπο. 

Εδώ θα συναντήσεις παραδοσιακούς οικισμούς που δε συμπεριλαμβάνονται σε κανέναν τουριστικό οδηγό και τα #hashtags τους στα κοινωνικά δίκτυα μετράνε μία, άντε δύο ή τρεις φωτογραφίες.
Εδώ θα συστηθείς με τους ανθρώπους του χωριού, θα σε κεράσουν καφέ (και τσίπουρο, αμέ!). Ενώ θα βρεις υπέροχα μαγαζάκια, δημιουργικές ιδέες και ανεπανάληπτες παραδοσιακές γεύσεις που δε θα δοκιμάσεις πουθενά αλλού.

Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος περί road trip; Μα γιατί μέσω ενός άγνωστου δρόμου (που δεν τον είχα πάρει ποτέ ξανά) ανακάλυψα αυτό το πανέμορφο χωριουδάκι στις πλαγιές του Ταϋγέτου! Εννοείται δε φανταζόμουν πως αυτή η κουκίδα του χάρτη θα με “ανάγκαζε” να σταθώ σε αυτό το μέρος για ένα δίωρο…

χωριό-Ταϋγέτου-Αγόριανη-agorianh-lakonias

Η Αγόριανη δεν είναι το χωριό που θα επευφημήσουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί για να σε πείσουν να βρεθείς στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Είναι όμως εκείνο που θυμίζει παραμύθι με κάστρα και πρίγκιπες αποπνέοντας μια παράξενη αύρα γαλήνης και ηρεμίας περπατώντας στα σοκάκια του.

Το χωριό βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου, χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων. Θα το συναντήσουμε στον επαρχιακό δρόμο προς Μεγαλόπολη ανάμεσα στα χωριά Γεωργίτσι και Λογκανίκο.

Πολύ κοντά στην Αγόριανη έχει ανακαλυφθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας ο οποίος αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας του τόπου αλλά δεν είναι ακόμα επισκέψιμος.

χωριό-Ταϋγέτου-Αγόριανη-agorianh-lakonias

Ο πιο εντυπωσιακός δρόμος είναι ο κεντρικός που διέρχεται μέσα από το χωριό. Εκεί παλαιά πέτρινα σπίτια δημιουργούν ένα πανέμορφο πέρασμα. Μια αίσθηση πως χάνεσαι (έστω και για πολύ λίγο) σε μια άλλη εποχή. 

Η μικρή πλατεία έχει μια υπέροχη θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα. Όσο πιο ψηλά περπατήσεις στο χωριό τόσο περισσότερο ανοίγει το μάτι σου.

Οι κάτοικοι φτάνουν μόλις τους 159 μόνιμους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Αυτοί οι λίγοι όμως άνθρωποι κρατούν τις παραδόσεις και κάνουν αρκετές γιορτές μέσα στο χρόνο. Αυτή είναι η χαρά της διασκέδασης και της συνεύρεσης με άλλους ανθρώπους.

Στο χωριό παρά την περιορισμένη έκτασή του, υπάρχουν 12 εκκλησίες μία εκ των οποίων (Άγιος Νικόλαος), θεωρείται αρχαιολογικό μνημείο.

χωριό-Ταϋγέτου-Αγόριανη-agorianh-lakonias

Αν ψήνεσαι για διαμονή υπάρχει airbnb κατάλυμα και μαγαζάκι για να προμηθευτείς όλα τα απαραίτητα. Είτε επιλέξεις την Αγόριανη για το βασικό τόπο φιλοξενίας σου το επόμενο Σαββατοκύριακο (για΄τι όχι;), είτε απλώς σαν ένα ακόμη χωριό της περιοχής που θα μπει στη λίστα σου για να το επισκεφτείς, το σίγουρο είναι ότι αυτή η απόφασή σου θα σε δικαιώσει.

Ξεκόλλα λοιπόν από τους must προορισμούς του διαδικτύου και ψάξε για τη μαγεία της Ελλάδας μας. Ζούμε σε μια χώρα που συνεχώς μας εκπλήσσει. Ας το διασκεδάσουμε όσο μπορούμε. Μας ανήκει αυτή η διασκέδαση!

 

ΠΗΓΗ. karidotsouflo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαία Τίρυνθα