Αερικό/Photo: Περικλής Μεράκος
Πήλιο και αναζωογονητικές βόλτες στη μαγευτική φύση πάνε μαζί, όπως ακριβώς προστάζει το φθινόπωρο που ντύνει το μοναδικό αυτό βουνό με κάθε πιθανή απόχρωση του καφετί και του κίτρινου.
Καφέ χαλιά από ξερά πλατανόφυλλα, μηλιές και συκιές που από πράσινες ντύνονται για λίγο κίτρινες πριν ρίξουν τα φύλλα τους, κατακόκκινοι κισσοί και φύλλα στα δέντρα που φαντάζουν χρυσαφένια όταν τ΄αγγίξει το φως του ήλιου.
Και αυτή την εποχή είναι αδύνατο να αντισταθείς στο Πήλιο κι όσο απολαυστική είναι η πεζοπορία στα μονοπάτια και τις πλαγιές του, άλλο τόσο είναι και η ώρα χαλάρωσης στα πανέμορφα χωριά του.
Ειδικά όταν βρίσκουμε καταφύγιο σε ζεστά καφέ δίπλα σε αναμμένα τζάκια, απολαμβάνοντας ζεστά ροφήματα με πηλιορείτικα βότανα, σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με μεράκι και θέα που χάνεται στο ντυμένο με ομίχλη φθινοπωρινό τοπίο. Τα καφέ που ακολουθούν συνδυάζουν όλα τα παραπάνω με μια επιπλέον νότα: ένα αίσθημα φιλοξενίας ικανό να ζεστάνει και την πιο κρύα μέρα του φθινοπώρου.
Αερικό, πάνω στο δρόμο Πορταριάς – Μακρινίτσας
Η διαδρομή μεταξύ Μακρινίτσας και Πορταριάς είναι υπέροχη είτε την κάνεις με τα πόδια, είτε με αυτοκίνητο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Όπως εξαιρετική επιλογή ως στάση για καφέ ανεξαρτήτου εποχής, είναι το εδώ και 19 χρόνια αγαπημένο Αερικό.
Ειδικά το φθινόπωρο, η πλακόστρωτη αυλή του με τα χρυσοκαφετιά φύλλα των πλατάνων και την πλαϊνή θέα που φτάνει στον Παγασητικό, είναι ιδανική για τις ηλιόλουστες μέρες, ενώ μόλις σουρουπώσει κι αρχίσεις να νιώθεις την υγρασία του βουνού, το εσωτερικό είναι πάντα ένα ζεστό καταφύγιο.
Συμβάλλει σε αυτό η ρουστίκ διακόσμηση με το ξύλο να κυριαρχεί παντού: στα βαριά, άνετα έπιπλα, στη μεγάλη μπάρα, στο πάτωμα και στην ξύλινη οροφή.
Δίπλα στο αναμμένο τζάκι ή κοντά στα παράθυρα με την άπλετη θέα, οι πρωτότυπες σοκολάτες, τα δυναμωτικά βοτανικά ροφήματα, οι χορταστικές βάφλες και τα καλοφτιαγμένα σπιτικά γλυκά, θα σας κάνουν να μη θέλετε να ξεκολλήσετε από κει.
Μας θυμίζει Πήλιο το βότανο κενταύριο που περιέχεται και στο λευκό τσάι με άρωμα πράσινου μήλου και στο πράσινο τσάι με γεύση ροδάκινου-σύκου, ενώ απολαυστικό στο κρύο είναι το κλασσικό τσάι βουνού που εδώ ετοιμάζεται με μέλι, κανέλα, πορτοκάλι και κονιάκ.
Το Αερικό πρωτοτυπεί και στις ζεστές σοκολάτες, όπως αυτή που γίνεται με αληθινή κουβερτούρα υγείας και ροζ πιπέρι, αυτή με λικέρ κεράσι και σαντιγί και ιδιαίτερα η λευκή με λεμόνι και κουκουνάρι.
Τα φρεσκότατα γλυκά είναι τόσο
νόστιμα, που αν και σε μεγάλες μερίδες, θα είναι δύσκολο ν΄ αφήσετε έστω
και μια μπουκιά, ειδικά η μηλόπιτα, φυσικά από ντόπια μήλα, που
σερβίρεται με μια πλουσιοπάροχη δόση σπιτικής κρεμ πατισερί.
Οι λάτρεις της σοκολάτας θα εκτιμήσουν πολύ το cheesecake πραλίνας και οι μικρότεροι θα ξετρελαθούν με την απίθανη ποικιλία σε βάφλες, από τη black forest με βύσσινο και τριμμένη σοκολάτα ως τo banoffee με καραμέλα βουτύρου, πραλίνα, μπανάνα και μπισκότο. Όσο δε πέφτει η νύχτα, το ζεστό, αρωματισμένο με μπαχαρικά και πορτοκάλι κρασί και η ζεστασιά του χώρου, σε μεταφέρουν σε ένα υπέροχο σαλέ από το οποίο δε θες να ξεμυτίσεις.
1ο χλμ. Πορταριάς – Μακρινίτσας, Πήλιο Ελλάδα, Τηλ: 24280 99710
Άννα, να ένα μήλο, Μηλιές
Πάνε 22 χρόνια από τότε που άνοιξε κι ακόμη δε λέμε να χορτάσουμε το κλασσικό πλέον cheesecake με το σπιτικό γλυκό βύσσινο, αυτού του μικρού καφέ με τη μεγάλη φήμη και την καταπληκτική retro chic ατμόσφαιρα.
Οι 600 περίπου διαφημιστικές αφίσες και πίνακες δίνουν ένα τόνο νοσταλγίας στην εσωτερική αίθουσα και το σκεπαστό μπαλκονάκι, ενώ το μικρό μέγεθος του χώρου φέρνει τις παρέες κοντά και δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας. Εδώ η μηλόπιτα φτιάχνεται σκεπαστή, με τριφτή ζύμη και σερβίρεται με παγωτό βανίλια, ενώ πολύ ταιριαστή με το χειμώνα είναι και η τάρτα γκανάζ σοκολάτας με κανέλα και πορτοκάλι.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ροφήματα, με τσάγια από όλο το κόσμο να γεμίζουν τα φλιτζάνια, από πράσινο Κίνας ή Ιαπωνίας έως λευκό με αρώματα λουλουδιών και φρούτων κι από κόκκινα με βάση τον ιβίσκο έως βιολογικά χωρίς καφεΐνη, με έντονα αρώματα μπαχαρικών, εσπεριδοειδών έως και καραμέλας.
Η ποικιλία σε ζεστές σοκολάτες είναι τόσο μεγάλη που θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε λευκή με φουντούκια ή μύρτιλα, γάλακτος με καρύδα ή μπανάνα και κλασσική με καφέ ή gianduia.
Στο «Άννα, να ένα μήλο» οι νύχτες γίνονται ζωηρότερες χάρη στη λίστα των 100 cocktails – άλλα κλασσικά και άλλα ευφάνταστες μείξεις του πάντα κεφάτου Παντελή – που δε σταματά να πειραματίζεται με συστατικά κι εκχυλίσματα. Πιάστε κουβέντα μαζί του και θα διαπιστώσετε ότι το χιούμορ του μαζί με ένα Gentle Bomb – με Aperol, μαστίχα, yuzu και αγγούρι -, θα φέρουν το καλοκαίρι ένα βήμα πιο κοντά.
Επαρχιακή Οδός Αγριάς-Μηλεών 107, Μηλιές 370 10, Τηλ: 2423 086889
Eρώδιος, Βυζίτσα
Μόλις ενάμιση χιλιόμετρο πάνω από τις Μηλιές, η γραφική Βυζίτσα με τα επιβλητικά αρχοντικά έχει το δικό της ζεστό στέκι, που καταφέρνει να είναι εξίσου θελκτικό καλοκαίρι και χειμώνα. Θα το βρείτε πάνω στο κεντρικό καλντερίμι που ανηφορίζει από την εκκλησία στην υπερυψωμένη πλατεία, στη θέση του παλιού χασάπικου του χωριού.
Μια αίθουσα όλη κι όλη, σαν κλειστό χαγιάτι, επενδυμένη με ξύλο και πέτρα και με στέγη φτιαγμένη με τον παραδοσιακό τρόπο μόνο με ξύλο και κοκκινόχωμα, χωρίς καθόλου τσιμέντο.
Μαξιλάρια παντού δημιουργούν μια αίσθηση άνεσης και ζεστασιάς, ενώ ένα πράσινο γραμμόφωνο φωτίζει το χώρο, καθώς είναι τοποθετημένο δίπλα σε μια σειρά βιβλίων αφιερωμένων στα μεγάλα ονόματα της τζαζ.
Ο Γιώργος και η Θάλεια, το νεαρό ζευγάρι των ιδιοκτητών, θα σας υποδεχθούν με ζεστό χαμόγελο, ενώ καθώς θα πίνετε τον καφέ σας δίπλα στο παράθυρο με θέα στο εντυπωσιακό αρχοντικό Μπλάνα, η μασκότ του μαγαζιού, η ολόλευκη Χιονάτη, θα σας νιαουρίζει για να της ανοίξετε να μπει.
Εκτός από καφές, σερβίρεται τσάι του βουνού με μέλι δικής τους παραγωγής, πολλά ροφήματα βοτάνων και ζεστές σοκολάτες – ξεχωρίζει η γάλακτος με τζίντζερ-κανέλλα και η λευκή με μαστίχα. Για συνοδευτικό διαλέξτε είτε τα σπιτικά τραγανά μπισκότα, είτε τα μεγάλα κομμάτια ολόφρεσκων γλυκών, όλα από τα άξια χέρια της μητέρας του ιδιοκτήτη.
Κι αν το χειμώνα δεν βρίσκουμε τη ζουμερή καλοκαιρινή ροδακινόπιτα, μας αποζημιώνουν η μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα, η απίθανη καρυδόπιτα και το τραγανό γλυκό κουταλιού φιρίκι, ωδή στους καρπούς του Πηλίου.
Τα γλυκά κουταλιού που σερβίρονται εδώ θα βρείτε στο κατάστημα του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βυζίτσας, ενώ το καφέ Ερωδιός θα το βρείτε ανοιχτό κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Επισκεφθείτε το τώρα κι επιστρέψτε το καλοκαίρι, για να πιείτε τον καφέ σας κάτω από το πανύψηλο έλατο της μικρής αυλής, ανάμεσα σε λουλούδια και βασιλικούς.
Βυζίτσα 370 10, Τηλ: 2423 086070
Artcafe, Μακρινίτσα
Ένα από τα πιο επιβλητικά αρχοντικά της πανέμορφης Μακρινίτσας, σε ένα από τα πιο θεαματικά σημεία της και με ανεμπόδιστη θέα που φτάνει ως το Βόλο, στεγάζει από το 2001 ένα καφέ με καλλιτεχνικές ευαισθησίες.
Το Artcafe χωρίζεται σε ένα μικροσκοπικό εσωτερικό χώρο με ψηλή, ξύλινη οροφή και δάπεδο από πηλιορείτικες πλάκες και στις δύο συνεχόμενες, μεγάλες βεράντες απ’ όπου δεν θα χορταίνετε να αγναντεύετε το βουνό και τον Παγασητικό.
Αν ο καιρός δεν είναι αρκετά ζεστός ώστε να καθίσετε έξω, δίπλα στα παράθυρα θα απολαύσετε το φθινοπωρινό φως παρέα με ελληνικό καφέ που ψήνεται σε μπακιρέκιο μπρίκι.
Προκειμένου να διαλέξετε από τη μεγάλη ποικιλία τσαγιών, θα τα βρείτε σε γυάλινα βάζα με πλήρη περιγραφή τους πάνω στο τζάκι. Πολύ ταιριαστό με την εποχή το κόκκινο τσάι «Φθινοπωρινά Χρώματα» περιέχει μήλο, αμύγδαλο και κάρδαμο και δίνει μια αίσθηση ζεστασιάς με το τζίντζερ και το μαύρο πιπέρι, όπως και το «Κόκκινο δάσος» με αγριοτριαντάφυλλο, κόκκινα φραγκοστάφυλλα, ολόκληρα βατόμουρα και σαμπούκο που απαντάται συχνά στο Πήλιο.
Στα γλυκά επικρατούν οι παραδοσιακές συνταγές με πρωταγωνιστή το πληθωρικό γαλακτομπούρεκο, ενώ εκτός από το κλασσικό γλυκό του κουταλιού φιρίκι, υπάρχει νοστιμότατο μαυροκέρασο και καρυδάκι, όλα από τις πηλιορείτικες πλαγιές.
Μακρινίτσα 370 11, Τηλ: 697 438 4488
Agora 1955, Πορταριά
΄Ενας χώρος-στολίδι για την Πορταριά που ξεχειλίζει από παραδοσιακές γεύσεις, ποιοτικά τοπικά προϊόντα και καλοφτιαγμένα πιάτα, λειτουργεί όλη μέρα και προσελκύει θαμώνες κάθε ηλικίας στη μεγάλη ενιαία αίθουσα με τους πέτρινους τοίχους, το εντυπωσιακό τζάκι, τα γεμάτα νοστιμιές ράφια και την ανοιχτή κουζίνα.
Το όμορφα ανακαινισμένο κτήριο που βρίσκεται λίγο βορειότερα της κεντρικής πλατείας, χτίστηκε το 1955 ως αποθήκη όπου φυλάσσονταν κρασιά και έφτιαχναν τσίπουρο, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε χασάπικο με παρακείμενη ταβέρνα.
Όποια ώρα και να το επισκεφθείτε θα σας περιμένει ευγενική υποδοχή και ποιοτικές γευστικές επιλογές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, κάτι για το οποίο φροντίζει και με το παραπάνω η οικογένεια Καραΐσκου, που με το άριστο εστιατόριο του Kritsa Gastronomy Hotel και την επισκέψιμη φάρμα της, έχει βάλει την Πορταριά στην κορυφή των γαστρονομικών επιλογών του Πηλίου.
Εδώ θα πιείτε τον καλύτερο cappuccino στο χωριό, ενώ οι απίθανες σπιτικές πίτες όπως η τυρόπιτα που θα βρείτε καθημερινά, είναι από μόνες τους ένα χορταστικό πρωινό. Συνδυάστε τις με φρέσκους χυμούς ή με την πρωτότυπη σπιτική λεμονάδα με λεβάντα, μια πολύ δροσιστική συνταγή του μαγαζιού.
Το απόγευμα, παρέες μικρών και μεγάλων μαζεύονται γύρω από το τζάκι για ζεστά ροφήματα – το τσάι του βουνού με μια φέτα πορτοκάλι κι ένα ξύλο κανέλας είναι σκέτο βάλσαμο – και μια μερίδα αφράτους, ζεστούς λουκουμάδες -μπουκίτσες, που σερβίρονται με ανθόμελο.
Σε τόσο ζεστή ατμόσφαιρα, η ώρα θα κυλίσει γρήγορα και καθώς πέφτει η νύχτα, τη σκυτάλη παίρνουν τα κρασιά του θεσσαλικού αμπελώνα που φυλάσσονται στο υπόγειο κελάρι. Σίγουρα αξίζει να μείνετε για να τα δοκιμάσετε.
ΠΗΓΗ. travel.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου