Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Καστροπολιτεία Νάξου - Μια ζωντανή πολιτεία μέχρι σήμερα

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

 

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό -ή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό- η Χώρα της Νάξου δεν είναι απλά μια γραφική Κυκλαδίτικη Χώρα, αλλά μια από τις πιο σημαντικές και πιο ζωντανές Μεσαιωνικές Καστροπολιτείες της Ελλάδος

Ιστορία

Η Καστροπολιτεία της Νάξου ιδρύθηκε το 1207 από το Μάρκο Σανούδο (για το λόγο ονομάζεται και «Κάστρο του Σανούδου»), όταν ο Ενετός διπλωμάτης και στρατιωτικός κατέλαβε 17 νησιά του Αιγαίου και σχημάτισε το Δουκάτο του Αιγαίου, με έδρα τη Νάξο. 
Το κάστρο χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Νάξου, αφού πρώτα ο Σανούδος κατέλαβε το βυζαντινό Κάστρο Απαλίρου.




Περιμετρικά του κάστρου χτίστηκαν δώδεκα μεγάλοι πύργοι, εκ των οποίων σήμερα σώζεται μόνο ένας (ο κυκλικός πύργος των Κρίσπι που μετονομάστηκε σε πύργο του Γλέζου).



Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Μάρκος Σανούδος έφτιαξε το Δουκάτο του, χώρισε το νησί σε φέουδα και το μοίρασε στους αξιωματούχους του, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και για να εξασφαλίσει την αφοσίωσή τους (ακολουθώντας πιστά τις φεουδαρχικές πρακτικές της Δύσης). 

Ορισμένοι από αυτούς κατασκεύασαν πύργους στις ομορφότερες και πιο εύφορες περιοχές της εξοχής, ενώ κάποιοι άλλοι έχτισαν αρχοντικά γύρω από το παλάτι του Σανούδου. 
Τα σπίτια του κάστρου χρονολογούνται στο 14ο και 15ο αι. και τα περισσότερα έχουν οικόσημα καθολικών ευγενών.



Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο έχει πρόσβαση από τρεις πύλες με πιο σημαντική την περίφημη Τρανή Πόρτα που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Από εκεί έμπαιναν τα επίσημα πρόσωπα και σήμερα σώζεται η παλιά ξύλινη πόρτα. 

Υπάρχει και άλλη, νοτιοδυτική είσοδος, το «Παραπόρτι», η δεύτερη σε σημασία πύλη του κάστρου που βγάζει στο Νιο Χωριό, όπου κατοικούσαν κάποτε οι φτωχοί χωρικοί.








ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. kastra.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαία Τίρυνθα