Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ακρωνύμια της Φωτογραφίας στα αγγλικά H-N (Γ΄ΜΕΡΟΣ)

 


Του Δημήτρη Ασιθιανάκη*

 

HDR High dynamic range. Μεγάλο Δυναμικό Εύρος. Τεχνικές που επιτρέπουν σε μια ψηφιακή φωτογραφία να αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος αντίθεσης, από αυτό που μπορεί να καταγράψει ο ψηφιακός αισθητήρας σε μια λήψη.

IQ Image quality. Ποιότητα της Φωτογραφίας. Μια άτυπη συντομογραφία που χρησιμοποιείται περισσότερο σε φωτογραφικά φόρουμ.

IR Infrared. Υπέρυθρο. Η Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μετά το ορατό φάσμα, με μήκος κύματος μεγαλύτερο από τα 700nm.

IS Image stabilization. Σταθεροποίηση Εικόνας. Τεχνολογία της Canon, που επιδιώκει να βελτιώσει το θόλωμα της φωτογραφίας εξαιτίας της κίνησης της μηχανής κατά την διάρκεια της έκθεσης. Ανάλογα την εταιρεία και τον τύπο του φακού θα τη βρείτε και με άλλα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα  AS, OS, OIS, OSS, SR, SS, SSI, SSS .

ISO. Άιζο.  Κλίμακα μέτρησης της ευαισθησίας των φωτοευαίσθητων υλικών, φιλμ και ψηφιακών αισθητήρων. Συνήθως αναφέρεται μαζί με ένα νούμερο που χαρακτηρίζει αυτή την ευαισθησία. Το πρότυπο το έχει καθορίσει ο International Organization for Standardization συνδυάζοντας τις προϋπάρχουσες  κλίμακες ASA και DIN.

JPEG. Είδους συμπιεσμένου αρχείου  εικόνας φτιαγμένο από το  Joint Photographic Experts Group καθώς και σαν .JPG θα το συναντήσετε σε επέκταση αρχείων εικόνας στον υπολογιστή.

LCA Μια διφορούμενη σύντμηση. Κάποιοι τη χρησιμοποιούν για να δηλώνουν την πλευρική χρωματική εκτροπή, το TCA, ενώ άλλοι τη χρησιμοποιούν για να υποδηλώσουν τη διαμήκη χρωματική εκτροπή, LoCA.

LCD Liquid crystal display. Οθόνη υγρών κρυστάλλων. Μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις οθόνες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

LED Light-emitting diode. Δίοδος εκπομπής φωτός. Τεχνολογία ημιαγωγών για την αποτελεσματική μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε φως, με πολλαπλές χρήσεις στην φωτογραφία.

LoCA Longitudinal (axial) chromatic aberration. Διαμήκης (αξονική) χρωματική εκτροπή. Χρωματικό σφάλμα των φωτογραφικών φακών.

LR Lightroom. Μια δημοφιλής εφαρμογή λογισμικού για την επεξεργασία εικόνας της Adobe.

MC Multi-coating or multi-coated. Πολυστρωματική. Αντιανακλαστική επίστρωση των φωτογραφικών φακών.

MF Manual focus. Χειροκίνητη εστίαση. Επιλογή στην φωτογραφία που ο φωτογράφος εστιάζει χειροκίνητα τον φακό σε αντίθεση με  επιλογή AF (Auto Focus) που την εστίαση την κάνει η μηχανή.

MILC Mirrorless interchangeable-lens camera. Φωτογραφική μηχανή με εναλλακτικούς φακούς. Αλλά χωρίς καθρέπτη και πεντάπρισμα.

MTF Modulation transfer function. Μια τεχνική μέτρησης της απόδοσης ενός φωτογραφικού φακού και η καταγραφή της σε ειδικούς πίνακες.

ND Neutral density. Ουδέτερη πυκνότητα. Φωτογραφικά φίλτρα με διαβαθμισμένη διαβάθμιση του γκρίζου για την μείωση της φωτεινότητας χωρίς χρωματική μεταβολή.

NR Noise reduction. Μείωση Θορύβου. Μείωση του ψηφιακού θορύβου μέσα από το λογισμικό της φωτογραφικής μηχανής ή μέσω κάποιου προγράμματος επεξεργασίας.

 

*Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart.

 

ΠΗΓΗ. photographyinfo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαία Τίρυνθα