Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

H προσκύνηση των Μάγων του Paolo Veronese

 

H προσκύνηση των Μάγων του Βενετού καλλιτέχνη Paolo Veronese είναι μια μεγάλη ελαιογραφία σε καμβά που χρονολογείται το 1573 που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου από το 1855, λίγο μετά την πώλησή της από την ενετική εκκλησία για την οποία παραγγέλθηκε. 
 
Δείχνει το κοινό θέμα στην τέχνη της Γέννησης της επίσκεψης των Τριών Βασιλέων στο βρέφος Ιησού. 
Εδώ δίνεται μια μεγαλειώδης θεατρική επεξεργασία τυπική των ώριμων έργων του Βερονέζε. 
 
Δεν ήταν βωμός, αφού είχε ζωγραφιστεί για να κρέμεται δίπλα και όχι πάνω από έναν πλαϊνό βωμό στο σηκό της εκκλησίας.
 
Η λατρεία των Μάγων ήταν ένα πολύ κοινό θέμα στη θρησκευτική τέχνη. 
 
Αναμφίβολα επιλέχθηκε για αυτόν τον πίνακα επειδή ανατέθηκε από μια αδελφότητα του Αγίου Ιωσήφ , αν και δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής στη σύνθεση, τοποθετημένος σε μια προεξοχή πάνω από το βόδι. 
 
Ωστόσο βρίσκεται στην κορυφή της συνθετικής διαγωνίου που σχηματίζουν οι κύριες φιγούρες. 
 
Ο Βερονέζε απολάμβανε να ζωγραφίζει περίτεχνα και σκηνικά κοστούμια και οι τρεις βασιλιάδες, όπως θρησκευτικές ή ιστορικές προσωπικότητες σε πολλούς από τους πίνακές του, είναι πολύ περίτεχνα ντυμένοι με ρόμπες που αντικατοπτρίζουν το ντύσιμο της σύγχρονης βενετικής ελίτ, αλλά είναι πιο εξωφρενικές και φανταχτερές από ό,τι θα φορούσαν συχνά. 
 
Έχει προταθεί ότι τα κοστούμια του Veronese αντλούσαν από κοστούμια θεάτρου, για τα οποία έκανε επίσης σχέδια, και μπορεί να παρομοιαστούν με τα σύγχρονα στυλ υψηλής ραπτικής , πολλά από τα οποία δεν προορίζονται πραγματικά να φορεθούν στην πασαρέλα.
 
 
ΠΗΓΗ. facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαία Τίρυνθα