Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Οι πηγές του Αροάνιου Ποταμού


 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

 

Οι καρστικές πηγές του Αροάνιου βρίσκονται μέσα σε ένα μικρό δάσος από αιωνόβια πλατάνια, κοντά στο χωριό Πλανητέρο της Αχαΐας. 

Τα νερά των πηγών σχηματίζουν τον Αροάνιο ποταμό, παραπόταμο του Λάδωνα. 

Στις πηγές του ποταμού υπάρχουν παλιές νεροτριβές και νερόμυλοι που σε συνδιασμό με το δάσος και τα τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο. 

 

Οι πηγές βρίσκονται σε υψόμετρο 700 μέτρων, σε κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα και την Κλειτορία και αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες εξορμήσεις στη φύση για τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τους ρυθμούς της πόλης. 

Το δάσος αναπτύσσεται σε ένα πλάτωμα ανάμεσα σε ένα λαβύρινθο από υδάτινους μαιάνδρους και καλύπτει έκταση 120 περίπου στρεμμάτων. Πολλοί κορμοί από τα πλατάνια φτάνουν σε διάμετρο τα 4 μέτρα, ενώ στη περιοχή φυτρώνουν και αρκετά σπάνια είδη της πελοποννησιακής χλωρίδας.


Ο περίπατος ανάμεσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά είναι απολαυστικός ενώ όλη περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 λόγω του φυσικού της κάλλους και προστατεύεται. Από το σημείο ξεκινούν ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, και Ντουρντουβάνα αλλά και το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς και Καλάβρυτα.

Αν και η έντονη τουριστική ανάπτυξη έχει αλλοιώσει τη φυσικότητα του τοπίου, η περιοχή διατηρεί την ομορφιά της. 

Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν εκτροφεία πέστροφας, παραδοσιακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την φημισμένη ποταμίσια πέστροφα της περιοχής καθώς και μικρά μαγαζάκια που πωλούν τουριστικά είδη και τοπικά προϊόντα.  


 

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. allovergreece.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαία Τίρυνθα