Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Πώς θα κάνετε λήψη φωτογραφίας τη νύχτα

 


Η λήψη φωτογραφιών τη νύχτα συχνά φοβίζει τον αρχάριο φωτογράφο. Και έτσι επιμένουν να πάρουν όλες τις φωτογραφίες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά η φωτογραφία της νυχτερινής περιόδου ανοίγει μια άλλη πόρτα σε κάποιες δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε κάποτε στην ενασχόληση σας με τη φωτογραφία. 

Η λήψη φωτογραφιών τη νύχτα δεν είναι τόσο τρομακτική όσο φαίνεται, όσο γνωρίζετε μερικά από τα «κόλπα». Λοιπόν, ας προχωρήσουμε σε μερικά από αυτά, έτσι θα αισθανθείτε άνετα να το κάνετε.

 Written by Δ.Μ.

night-long-exposure

Νυχτερινή φωτογραφία ISO 100, f / 11, έκθεση 30 δευτερολέπτων

  • Το φλας δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο, έτσι θυμηθείτε να  το απενεργοποιήσετε . Η αλλαγή σε χειροκίνητες ρυθμίσεις θα το καλύψει και θα σας δώσει τον έλεγχο της τελικής εικόνας.
  • Προσπαθήστε να τραβήξετε την πρώτη μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα . Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η διακοπή του φωτισμού του δρόμου από τη λήψη λεπτομερειών ή χρωμάτων στον ουρανό, κάτι που θα συμβεί όταν θα είναι τελείως σκοτεινό.
  • Μεγάλη έκθεση μπορεί να αδειάσει την μπαταρία της φωτογραφικής μηχανής σας – γι ‘αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε μια πλήρως φορτισμένη εφεδρική μπαταρία.
  • Ακούγεται παράξενο, αλλά η ρύθμιση της ισορροπίας του λευκού της φωτογραφικής μηχανής στο «φως της ημέρας» θα κάνει τον ουρανό σας να φαίνεται βαθύ και πλούσιο σε μπλε χρώμα, ενώ παράλληλα θα αποδίδει κάθε λαμπερό φως με ζεστή, κιτρινωπή απόχρωση.
  • Βρίσκω ότι ένας μικροσκοπικός φακός μπορεί να βοηθήσει πολύ. Κάθε φορά που βγήκα έξω τη νύχτα, ξεκινούσα πάντα από αυτή την αρχή.
  • Αξίζει να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή σε Bulb (B) . Σε αυτήν την περίπτωση, το κλείστρο παραμένει ανοικτό αφού πιεστεί το κλείστρο και μέχρι να απελευθερωθεί. Συνιστάται η χρήση απομακρυσμένης ή καλωδιακής απελευθέρωσης κλείστρου για να αποκτήσετε τις πιο ευκρινείς εικόνες.

    quick-guide-night-photography-settings

1. Είναι απαραίτητο ένα ανθεκτικό τρίποδο

Η λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού απαιτεί εκτεταμένες χρονικές εκθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η φωτογραφική μηχανή σας πρέπει να είναι σταθερή ανά πάσα στιγμή. Πάρτε ένα που μπορεί να αντέχει μια βαριά κάμερα, κατά προτίμηση από αλουμίνιο δεδομένου ότι είναι ελαφρύ και ανθεκτικό.  

Επίσης, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μίνι τρίποδο μίνι για περίπλοκες γωνίες. Μερικές φορές, τα καλύτερα πλεονεκτικά σημεία για τις νυχτερινές σας βόλτες μπορεί να είναι σε μέρη όπου τα κανονικά τρίποδα δεν μπορούν να χωρέσουν. Με ένα μίνι τρίποδο, μπορείτε να τραβήξετε όμορφες νυχτερινές λήψεις από το έδαφος ή ακόμα και από ένα τραπέζι.

Millenium

Ρυθμίσεις έκθεσης για αυτήν τη λήψη: Ταχύτητα κλείστρου 4 δευτερόλεπτα. διάφραγμα f / 5,6. ISO 400.

 

2. Χρησιμοποιήστε τη χειροκίνητη εστίαση

Η αυτόματη εστίαση στις σύγχρονες κάμερες μπορεί να είναι εξαιρετικά αξιόπιστη, αλλά ακόμα δεν είναι απολύτως ασφαλής. Η αδυναμία του είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν φωτογραφίζετε τη νύχτα, όπου η κάμερά σας αγωνίζεται να προσαρμοστεί, επειδή είναι σκοτάδι. 

Η χρήση της χειροκίνητης εστίασης διασφαλίζει ότι η φωτογραφική σας μηχανή δεν εστιάζει τυχαία σε κανένα μέρος της σκηνής που φωτογραφίζετε.  Γυρίστε τη χειροκίνητη εστίαση στο άπειρο (σύμβολο ∞ στον φακό σας). 

Για να διασφαλίσετε ότι η σκηνή που φωτογραφίζετε είναι καθαρή, ενεργοποιήστε τη Λειτουργία ζωντανής προβολής και πατήστε το κουμπί μεγέθυνσης (το εικονίδιο μεγεθυντικού φακού). 

Μεγεθύνετε το θέμα που θέλετε να εστιάσετε και, στη συνέχεια, ρυθμίστε μέχρι να ακουστεί ο πείρος. Μην ενεργοποιείτε τη λειτουργία αυτόματης εστίασης οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της λήψης φωτογραφιών. 

Διαφορετικά, θα αντικαταστήσει οτιδήποτε κάνετε χειροκίνητα. Αυτή η τεχνική μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να συνηθίσετε, αλλά είναι πιο αξιόπιστη από την αυτόματη εστίαση σας σε κακό φωτισμό.

3. Χρησιμοποιήστε χαμηλό ISO αν είναι δυνατόν

Η χρήση του υψηλού ISO φαίνεται να έχει νόημα όταν φωτογραφίζετε τη νύχτα, αλλά αυξάνεται επίσης ο θόρυβος στις εικόνες σας. 

Οι νεώτερες κάμερες υψηλής τεχνολογίας αυτές τις μέρες είναι τόσο προχωρημένες και σας επιτρέπουν να τραβάτε φωτογραφίες χωρίς κόκκους σε υψηλές ρυθμίσεις ISO (έως και ISO 3200 ή και περισσότερο). 

Ωστόσο, για τις περισσότερες ερασιτεχνικές κάμερες με περιορισμένη κλίμακα ευαισθησίας στο φως, η πιο πρακτική προσέγγιση είναι η προσκόλληση σε χαμηλότερο ISO. 

Μάθετε τα όρια των επιπέδων ISO της κάμεράς σας. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε μερικές δοκιμαστικές λήψεις χαμηλού φωτισμού με διαφορετικές ρυθμίσεις ISO. Εξετάστε τις φωτογραφίες και μάθετε σε ποιο επίπεδο ISO αποκτά πολύ θόρυβο (κόκκους). Εάν φαίνεται ακατάλληλο στο ISO 1600, τότε  ρυθμίστε το χαμηλότερα από αυτό.

Ακριβώς επειδή η φωτογραφική μηχανή σας μπορεί να τραβήξει μέχρι ISO 25.000 δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε. 

Εφόσον χρησιμοποιείτε τρίποδο, είναι ασφαλές να διατηρείτε χαμηλό το ISO σας. 

Αντί να ανεβάσετε το ISO, χρησιμοποιήστε πιο αργές ταχύτητες κλείστρου και ευρύτερα ανοίγματα. Το ISO 100 μπορεί να μην είναι πρακτικό για τη νυχτερινή φωτογραφία, αλλά το ISO 400, 800, ή ακόμα και το ISO 1600 θα πρέπει να είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις.

4. Τραβήξτε φωτογραφίες RAW αντί JPEG

Riverwalk

Ρυθμίσεις έκθεσης για αυτήν τη λήψη: Ταχύτητα κλείστρου 30 δευτερόλεπτα. άνοιγμα f / 11, ISO 200. 

Το JPEG είναι η τέλεια μορφή αρχείου για τους περισσότερους, δεδομένου ότι δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στην κάρτα μνήμης σας. Τα αρχεία JPEG μπορούν επίσης να μεταφορτωθούν χωρίς να μετατραπούν σε άλλο αρχείο. Ωστόσο, αυτή η μορφή αρχείου συμπιέζει δραστικά τα αρχεία εικόνας σας, καθιστώντας τα προβληματικά όταν φωτογραφίζετε σκηνές με υψηλό δυναμικό εύρος.

Όταν φωτογραφίζετε τη νύχτα, αλλάξτε τα αρχεία εικόνας σας σε RAW στο μενού της φωτογραφικής μηχανής. Τα αρχεία RAW καταλαμβάνουν πολύ χώρο στην κάρτα μνήμης και οι εικόνες σας πρέπει μεν να επεξεργαστούν αργότερα, αλλά διατηρείται τουλάχιστον η ποιότητα κάθε εικόνας.

Louvre1

Ρυθμίσεις έκθεσης για αυτήν τη λήψη: Ταχύτητα κλείστρου 4 δευτερόλεπτα. άνοιγμα f / 11, ISO 400.

 

Η μορφή RAW είναι η καλύτερη επιλογή για την αποφυγή κοκκωδών εικόνων λόγω χαμηλού φωτισμού και για την μετεπεξεργασία τους. Σε αντίθεση με την JPEG, τα αρχεία RAW διατηρούν την ποιότητά τους ακόμα και μετά την επεξεργασία. Μετά την επεξεργασία του αρχείου εικόνας, μπορείτε πάντα να μετατρέψετε ένα αρχείο RAW σε οποιαδήποτε μορφή θέλετε, συμπεριλαμβανομένων των JPEG ή PNG.

5. Πάρτε δοκιμαστικές λήψεις

Σε αντίθεση με τη λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, η νυχτερινή φωτογραφία απαιτεί να είστε πιο μεθοδικοί. Δεν μπορείτε απλά να πατήσετε το κλείστρο όταν φωτογραφίζετε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πρέπει να γνωρίζετε τις ακριβείς ρυθμίσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τη φωτογραφική σας μηχανή, και για να το κάνετε αυτό, πρέπει να κάνετε μερικές δοκιμαστικές λήψεις.

Εάν οι αρχικές ρυθμίσεις σας έδωσαν μια σκοτεινή εικόνα, ρυθμίστε τις ξανά μέχρι να βρείτε τη σωστή έκθεση. 

Παίξτε γύρω με διαφορετικά επίπεδα ISO, ανοίγματα και ταχύτητες κλείστρου. Κατ ‘αρχάς, πάρτε μια κανονική φωτογραφία είτε στο μενού  Aperture Priority (AV) είτε στο Time – Speed ​​Priority (TV). 

Προσέξτε τις ρυθμίσεις ταχύτητας διαφράγματος και ταχύτητας κλείστρου που έχουν και, στη συνέχεια, προσαρμόστε τις σταδιακά μέχρι να βρείτε την ιδανική έκθεση. Εάν θέλετε μια πιο γρήγορη και πιο εκλεπτυσμένη μέθοδο, μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης να τραβήξετε εικόνες.

6. Τραβήξτε μια σειρά φωτογραφιών με διαφορετικές εκθέσεις

PigeonPoint

  Ρυθμίσεις έκθεσης για αυτήν τη λήψη: Ταχύτητα κλείστρου 6 δευτερόλεπτα. διάφραγμα f / 5,6. ISO 1600.

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να έχετε την τέλεια έκθεση όταν φωτογραφίζετε τη νύχτα.

 Ελαχιστοποιήστε τα λάθη των ρυθμίσεών σας με μια τεχνική (bracketing) που περιλαμβάνει τη λήψη μιας σειράς φωτογραφιών σε διαφορετικές ρυθμίσεις έκθεσης. Κάθε εικόνα που παίρνετε σταδιακά θα γίνεται πιο φωτεινή ή πιο σκούρα. Στην ιδανική περίπτωση, μία από αυτές τις φωτογραφίες θα σας δώσει την έκθεση που θέλετε.

Υπάρχουν διάφορα είδη bracketing. Αν τραβάτε μια σειρά από εικόνες με διαφορετικά σημεία εστίασης, αυτό είναι το bracketing εστίασης. Μπορείτε να συγκρατήσετε τις ρυθμίσεις ISO ή ακόμα και την ισορροπία λευκού για να βρείτε το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Το bracketing έκθεσης εκτελείται συνήθως με την αλλαγή της ταχύτητας κλείστρου. Αν βρίσκεστε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς τρίποδο, θα θέλετε να διασφαλίσετε ότι με τη βραδύτερη ταχύτητα κλείστρου με την ρύθμιση bracketing δεν θα έχετε θολές εικόνες.

bracketing

Μπορείτε να ρυθμίσετε την έκθεσή σας είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα. 

Για το χειροκίνητο bracketing, ρυθμίστε τη κάμερα είτε σε Priority Aperture (Av) είτε σε Priority Speed (Tv). Κάντε μια κανονική φωτογραφία και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το κουμπί εξισορρόπηση έκθεσης (το κουμπί με το σύμβολο +/-) στις επόμενες εικόνες για να προσαρμόσετε την έκθεση. 

Η αυτόματη λειτουργία Bracketing βρίσκεται στο μενού λήψης της φωτογραφικής μηχανής.

BrooklynBridge

Ρυθμίσεις έκθεσης για αυτήν τη λήψη: Ταχύτητα κλείστρου 10 δευτερόλεπτα. διάφραγμα f /9,  ISO 200. 

Εκτός από τη λήψη μιας σειράς φωτογραφιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις εικόνες που έχουν τραβηχτεί με bracketing για να δημιουργήσετε εικόνες υψηλής δυναμικής εμβέλειας (HDR). Συνδυάζοντας πολλές εικόνες με ένα εργαλείο επεξεργασίας, αυτή η τεχνική επαναδημιουργεί το εύρος έκθεσης και τις λεπτομέρειες που μια κανονική κάμερα δεν είναι σε θέση να συλλάβει.

7. Τραβήξτε εικόνες με τη λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος (Av) για στατικά θέματα

Εάν δεν καταλαβαίνετε πλήρως πώς λειτουργεί η χειροκίνητη (manual) λειτουργία, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προτεραιότητα διαφράγματος

Η λήψη σε αυτή τη λειτουργία σάς επιτρέπει να επιλέξετε το διάφραγμα που επιθυμείτε και να επιλέγει η κάμερα αυτόματα την ταχύτητα κλείστρου.   

Η προτεραιότητα του διαφράγματος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος λήψης φωτογραφιών τη νύχτα. Ρυθμίστε την κάμερά σας σε αυτή τη λειτουργία και επιλέξετε ένα ευρύ άνοιγμα (μικρό αριθμό), και είστε έτοιμοι να τραβήξετε. Όσο δεν έχετε κινούμενα θέματα, αυτή η λειτουργία είναι ο ασφαλέστερος τρόπος λήψης φωτογραφιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι επίσης ιδανικό για λήψη στατικών σκηνών όπως τα κτίρια και τα τοπία. Ωστόσο, επειδή δεν σας επιτρέπει να αλλάζετε χειροκίνητα την ταχύτητα κλείστρου, είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν τα θέματα που κινούνται (όπως άτομα ή αυτοκίνητα) στη φωτογραφία σας θα είναι θολά. Αν θέλετε περισσότερο έλεγχο στη φωτογράφηση κινούμενων αντικειμένων, τότε πρέπει να μεταβείτε στη λειτουργία χειροκίνητης λειτουργίας ή προτεραιότητας ταχύτητας.

8. Αναπαραγωγή με διαφορετικές ταχύτητες κλείστρου

different shutter speeds 

Αν θέλετε να τραβήξετε κινούμενα αντικείμενα όπως τα αυτοκίνητα στην παραπάνω εικόνα, μεταβείτε στην Προτεραιότητα κλείστρου (Tv). Απλά επιλέξτε την ταχύτητα κλείστρου και η κάμερα επιλέγει αυτόματα το διάφραγμα.

Αυτή η λειτουργία σας βοηθά να παράγετε εντυπωσιακές ραβδώσεις φωτός και ονειρεμένα τοπία τη νύχτα. Για άλλη μια φορά, οι δοκιμαστικές λήψεις είναι απαραίτητες για την επίτευξη του αποτελέσματος που θέλετε να δημιουργήσετε. 

Για να τραβήξετε πολύχρωμες τροχιές, μπορείτε να ρυθμίσετε τη φωτογραφική μηχανή σε χαμηλές ταχύτητες κλείστρου (από 1/30 έως 30 δευτερόλεπτα). Λάβετε μόνο υπόψη σας ότι όσο πιο αργή είναι η ταχύτητα κλείστρου, τόσο πιο μακρύ θα είναι το ίχνος.

Η χρήση του μεγάλου ανοίγματος στο διάφραγμα για μεγάλες εκθέσεις δεν είναι απαραίτητη. Μερικές φορές, ο συνδυασμός των πολύ αργών ταχυτήτων κλείστρου και του ευρέος ανοίγματος μπορεί να υπερ-εκθέσει μια εικόνα. 

Θα εκπλαγείτε πόσο φως συγκεντρώνει η κάμερα σας ακόμα και σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. 

Όταν βρίσκεστε στη λειτουργία Προτεραιότητας Κλείστου, κοιτάξτε το επιλεγμένο διάφραγμα της φωτογραφικής μηχανής σας και θα δείτε ότι μπορεί να είναι αρκετά μικρό το άνοιγμα (μεγάλος αριθμός), όπως για παράδειγμα f / 22, για έκθεση με διάρκεια μερικών δευτερολέπτων.

Επίσης, δοκιμάστε να τραβήξετε το σούρουπο, για να διατηρήσετε κάποιο χρώμα του ουρανού. Θα διαπιστώσετε ότι αυτό προσθέτει ενδιαφέρον στην εικόνα. Μια έκθεση περίπου 15 δευτερολέπτων συνήθως φτιάχνει ωραίες εικόνες.

pexels-photo-1168940

Η προτεραιότητα κλείστρου είναι επίσης ιδανική για τη φωτογράφηση του νυχτερινού ουρανού. Τυπικοί χρόνοι έκθεσης για αστέριας είναι μεταξύ 10 δευτερολέπτων και 30 δευτερολέπτων. 

Θυμηθείτε ότι τα αστέρια μετακινούνται στον ουρανό, οπότε αν εκθέσετε το πλάνο σας αρκετό καιρό, θα δείτε να αρχίσετε να βλέπετε μονοπάτια με αστέρια.

stars-photo

Σημείωση: οι τροχιές των άστρων μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση και της λειτουργίας Bulb.

9. Πειραματιστείτε με τη λειτουργία Bulb (Β)

Η μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου για τις περισσότερες κάμερες είναι περίπου 30 δευτερόλεπτα. 

Ωστόσο, μερικές φορές θα βρεθείτε σε καταστάσεις όπου τα 30 δευτερόλεπτα δεν επαρκούν για την κατάλληλη έκθεση. Και εδώ εισέρχεται η λειτουργία Bulb. Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να είναι ανοικτό το κλείστρο όσο πιέζετε το κουμπί της κάμερας.

Στις περισσότερες κάμερες, η λειτουργία Bulb (Β) συνήθως βρίσκεται μετά από τον χρόνο των 30 “στη χειροκίνητη λειτουργία. 

Η χρήση Bulb αντισταθμίζει με αποτελεσματικό τρόπο τις οποιεσδήποτε αυτόματες λειτουργίες που ορίστηκαν από την κάμερα, οπότε πρέπει να είστε άνετοι στη χρήση της χειροκίνητη; λειτουργίας για να την χρησιμοποιήσετε.

b-mode

bulb-photo

Εδώ ο φωτογράφος σε 30 δευτερόλεπτα, τράβηξε περίπου 1400 φωτογραφίες και τις “στοίβαξε” μαζί με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή φωτογραφία.

 

Αφού ανοίξετε το κλείστρο για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα, επιλέξτε μεγαλύτερο f-stop όπως f / 8, f / 11 ή ακόμα και f / 22 για εκθέσεις που διαρκούν μερικά λεπτά. 

Χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο διάφραγμα μειώνεται τις πιθανότητες υπερέκθεσης της λήψης σας. Για εξαιρετικά μεγάλους χρόνους έκθεσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαμηλότερο ISO που είναι δυνατό για τη φωτογραφική σας μηχανή. Όπως έχουμε πει πάρτε μερικές δοκιμαστικές λήψεις και ρυθμίστε αναλόγως, μέχρι να πάρετε τη φωτογραφία που θέλετε.

Η λειτουργία Bulb απαιτεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χρήση, αλλά σας επιτρέπει επίσης να πειραματιστείτε ελεύθερα. Επειδή σας επιτρέπει να εκθέτετε μια εικόνα χωρίς χρονικούς περιορισμούς, είναι ιδανική για την “ζωγραφική με ίχνη από φως”.

nighttime-hotel-570x380Νυχτερινή φωτογραφία με ISO 400, f / 5,6, έκθεση 10 δευτερολέπτων.

 

ΠΗΓΗ. physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαία Τίρυνθα