Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Τι είναι η διόρθωση έκθεσης στη φωτογραφία; Πότε και πώς χρησιμοποιείται

 


Έχετε ακούσει ποτέ για το Exposure Bracketing; 

Πιθανότατα έχετε ακούσει για φωτογραφίες HDR — είναι οι ίδιες φωτογραφίες.

Ας μιλήσουμε για το τι είναι η τεχνολογία διόρθωσης έκθεσης, πώς να τη χρησιμοποιήσετε σε μια κάμερα και ποια είναι η καλύτερη χρήση της. Βελτιώστε εύκολα τη φωτογραφία σας και το παιχνίδι μετά την παραγωγή με bracketing έκθεσης. Είναι μια εύκολη στην εφαρμογή τεχνική που έχει πολλές χρήσεις για να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι είναι η διόρθωση έκθεσης;

Το bracketing έκθεσης ή οι φωτογραφίες δυναμικού εύρους είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τη λήψη πολλαπλών φωτογραφιών ταυτόχρονα, με κάθε λήψη να ορίζεται σε διαφορετικές εκθέσεις. Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι υπάρχει ήδη μια ρύθμιση στην κάμερά σας που το επιτρέπει να γίνει αυτό, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε μη αυτόματη διόρθωση.

Το καλύτερο πράγμα σχετικά με τη ρύθμιση διόρθωσης κάμερας είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να τη χρησιμοποιήσετε. 

Μόλις ενεργοποιηθεί, απλώς πατήστε το κουμπί κλείστρου ως συνήθως και θα έχετε τραβήξει φωτογραφίες με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης. Συχνά συνιστάται σε καταστάσεις όπου είναι δύσκολο να αποκτήσετε μια ικανοποιητική εικόνα με μία μόνο λήψη, ειδικά όταν μια μικρή αλλαγή στις παραμέτρους έκθεσης μπορεί να έχει σχετικά μεγάλη επίδραση στην εικόνα που προκύπτει.

Μόλις μάθετε περισσότερα για το bracketing έκθεσης, θα θέλετε επίσης να μάθετε περισσότερα σχετικά με το bracketing έκθεσης εστίαση στοίβαγμα. Η οποία είναι παρόμοια διαδικασία, με τη διαφορά ότι αντί να εφαρμόζετε διαφορές έκθεσης, επιδεινώνετε τις διαφορές στο βάθος πεδίου.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη διόρθωση έκθεσης σε μια κάμερα DSLR

Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές DSLR έχουν ρύθμιση "έκθεσης bracketing". 

Ορισμένες κάμερες point-and-shoot μπορούν επίσης να έχουν μια τέτοια ρύθμιση. Τα smartphone που δημιουργούν εικόνες HDR χρησιμοποιούν διόρθωση έκθεσης για την εμφάνιση της τελικής εικόνας HDR — αν και τα τηλέφωνα δεν διαθέτουν λειτουργία μη αυτόματης διόρθωσης. Επαληθεύω Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε μια νέα DSLR (και να αγοράζετε πάντα μια μεταχειρισμένη).

Βρείτε τη ρύθμιση διόρθωσης έκθεσης

Τι είναι η διόρθωση έκθεσης στη φωτογραφία; Πότε και πώς χρησιμοποιείται - Φωτογραφία

Οι περισσότερες κάμερες δεν χρησιμοποιούν τη λέξη "διόρθωση" ως ετικέτα στις ρυθμίσεις τους. Μπορεί να έχετε δει διόρθωση έκθεσης αλλά δεν έχετε συνειδητοποιήσει τι ήταν. Οι περισσότερες κάμερες DSLR χαρακτηρίζουν τη δυνατότητα διόρθωσης ως AEB.

Το AEB σημαίνει Automatic Exposure Bracket. Εφόσον πρόκειται για την ίδια δουλειά, το A — Auto — σημαίνει να φροντίζω τις λεπτομέρειες για εσάς.

Τι είναι η διόρθωση έκθεσης στη φωτογραφία; Πότε και πώς χρησιμοποιείται - Φωτογραφία

Η ρύθμιση μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία σε διαφορετικά μοντέλα κάμερας — θα πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις λειτουργίες του μενού της κάμερας. Οποιαδήποτε ρύθμιση με το όνομα AEB θα είναι αυτό που αναζητάτε και θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία. Μόλις το βρείτε, επιλέξτε το.

Πόσες λήψεις πρέπει να κάνετε;

Εάν δεν έχετε ενεργοποιήσει χειροκίνητα το bracketing έκθεσης, οι ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής σας θα πρέπει να λαμβάνουν αυτόματα υπόψη τον αριθμό των λήψεων σε έκθεση σε αντίθεση. Οι περισσότερες DSLR τραβούν αυτόματα τρεις ή πέντε λήψεις όταν πατάτε το κουμπί κλείστρου.

Εάν η φωτογραφική μηχανή σας επιτρέπει να ορίσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό για το AEB, προτείνουμε τρεις εικόνες. Εάν κάνετε διαφορετικά πειράματα ή θέλετε να δημιουργήσετε ένα σύνθετο εύρος HDR, επιλέξτε πέντε. Αυτό θα σας δώσει ένα ευρύτερο φάσμα τιμών έκθεσης για επεξεργασία.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις έκθεσης

Τι είναι η διόρθωση έκθεσης στη φωτογραφία; Πότε και πώς χρησιμοποιείται - Φωτογραφία

Η ρύθμιση AEB της κάμερας σάς δίνει επιλογές για τα επίπεδα έκθεσης που προτιμάτε. Θα είναι μια μεμονωμένη εικόνα στη διόρθωση έκθεσης με βάση τις μη αυτόματες ρυθμίσεις σας.

Για τρεις βολές, χρησιμοποιήστε την κύρια ρύθμιση για να σπρώξετε τις δύο εξωτερικές λήψεις μερικά βήματα αριστερά και δεξιά από το κέντρο. Εάν είστε προετοιμασμένοι για πέντε ή περισσότερες λήψεις, μπορείτε να κάνετε βήματα στα ακραία άκρα της έκθεσης καθώς και εκτός των σωστών ορίων έκθεσης.

Ανάλογα με το αν χρησιμοποιείτε το bracketing για να βρείτε την τέλεια έκθεση ή για να δημιουργήσετε HDR αργότερα, πρέπει να αποφασίσετε πόσο υπερέκθεση θέλετε να είναι οι λήψεις σας. Για το HDR, οι μέγιστες τιμές θα παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αλλά αν χρησιμοποιείτε bracketing για να εξασφαλίσετε τέλεια έκθεση σε τουλάχιστον μία λήψη, μην πιέζετε πολύ τα βήματα έκθεσης.

Πώς να τραβήξετε φωτογραφίες με διορθωμένη έκθεση

Αφού διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις AEB για τις φωτογραφίες σας που χρησιμοποιούν το Exposure Bracketing, πρέπει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο λήψης των φωτογραφιών. 

Για τις περισσότερες κάμερες, υπάρχουν δύο επιλογές: λήψη κάθε λήψης με μη αυτόματο τρόπο ή χρήση Λειτουργία συνεχούς λήψης. Ανεξάρτητα από το πόσες λήψεις έχετε ορίσει για το AEB—τρεις ή πέντε—θα χρειαστεί να κάνετε τόσες πολλές λήψεις για να λειτουργήσει η διόρθωση.

Για φωτογραφίες χειρός, πρέπει να σταθεροποιήσετε την κάμερα και να βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας δεν κινείται. 

Η σωστή χρήση ενός τρίποδου θα βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητας της εικόνας. Στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί κλείστρου τρεις (ή πέντε) φορές στη σειρά. Η ρύθμιση AEB θα διασφαλίσει ότι η πρώτη εικόνα είναι υποέκθεση, η μεσαία εικόνα είναι σωστά εκτεθειμένη και η τρίτη εικόνα είναι υπερβολική.

Τι είναι η διόρθωση έκθεσης στη φωτογραφία; Πότε και πώς χρησιμοποιείται - Φωτογραφία

Η ρύθμιση της κάμερας σε λειτουργία συνεχούς λήψης πιθανότατα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτήν την περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι ο μετρητής έκθεσης διαβάζει σωστά τη μεσαία ένδειξη και, στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το κουμπί κλείστρου και η κάμερα θα τραβήξει τόσες λήψεις όσες έχει ρυθμιστεί το AEB. Δεν χρειάζεται να τα μετράτε ή να κάνετε παύση μεταξύ κάθε καρέ.

Τι είναι η διόρθωση έκθεσης στη φωτογραφία; Πότε και πώς χρησιμοποιείται - Φωτογραφία

Η χρήση συνεχούς λήψης βοηθά στην ελαχιστοποίηση των κινήσεων της κάμερας ή του θέματος καθώς καταγράφονται με τόσο γρήγορη διαδοχή. Η διόρθωση έκθεσης είναι μία από τις πολλές χρήσεις της λειτουργίας συνεχούς λήψης.

Τι είναι η διόρθωση έκθεσης στη φωτογραφία; Πότε και πώς χρησιμοποιείται - Φωτογραφία

Μόλις τραβήξετε φωτογραφίες με ενεργοποιημένη τη ρύθμιση bracketing έκθεσης, θα έχετε τρεις (ή πέντε) νέες φωτογραφίες του ίδιου θέματος στη συλλογή σας. 

Οι μόνες διαφορές με αυτές τις φωτογραφίες θα είναι τα επίπεδα έκθεσης — με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε κάμερα ή κίνηση του θέματος όταν τραβάτε τις φωτογραφίες.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το bracketing έκθεσης

Η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων AEB και η λήψη φωτογραφιών με bracketing έκθεσης σάς επιτρέπουν να τραβήξετε δυναμικό φωτισμό που δεν είναι πάντα δυνατός σε μια σωστά εκτεθειμένη φωτογραφία. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες που τραβήξατε με bracketing έκθεσης για να δημιουργήσετε φωτογραφίες HDR τοπίων, φωτογραφίες ακινήτων και πολλά άλλα θέματα.

Για τη φωτογράφιση ακινήτων, οι εικόνες HDR—που λαμβάνονται από εικόνες που τραβήχτηκαν με διόρθωση έκθεσης— επιτρέπουν την ταυτόχρονη λήψη του σωστού φωτισμού σε όλες τις γωνίες ενός δωματίου, ακόμη και στα εξωτερικά παράθυρα. Αν και αυτό μπορεί να είναι ύπουλο επειδή δείχνει μια εξωπραγματική άποψη του εσωτερικού χώρου των ακινήτων, επιτρέπει επίσης στους θεατές να δουν τις δυνατότητες φωτισμού ενός χώρου.

Μια εικόνα τοπίων με διορθωμένη έκθεση σημαίνει ότι οι ουρανοί δεν θα είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι ή σβησμένοι και οι σκιές στα τοπία δεν θα είναι τόσο σκοτεινές ώστε να χάνουν λεπτομέρειες με υφή. Η χρήση ακίνητου θέματος είναι ιδανική για φωτογράφιση έκθεσης, επειδή ξέρετε ότι τίποτα δεν θα μετακινηθεί μεταξύ των λήψεων.

Τώρα, αν δεν δημιουργείτε φωτογραφίες HDR με έκθεση μόνοι σας, μπορείτε ακόμα να τις χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. 

Εάν μάθετε πώς να ορίζετε τη σωστή έκθεση, η ρύθμιση AEB μπορεί να είναι ασφάλιση για εσάς. Εάν κατά λάθος υπερεκθέσετε την εικόνα, οι πρόσθετες εικόνες που τοποθετούνται παρέχουν περισσότερες πιθανότητες σωστής έκθεσης ως αντίγραφο ασφαλείας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εικόνες με υποέκθεση ή υπερέκθεση ως καλλιτεχνική επιλογή. Ενώ η υποέκθεση ή η υπερέκθεση είναι τεχνικά λανθασμένη, δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε εξαιρετικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες από αυτό. Υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί καλλιτεχνικοί τρόποι για να παίξετε με την έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφίας με μεγάλη έκθεση.

Λάβετε κρυστάλλινες λήψεις με διόρθωση έκθεσης

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη διόρθωση έκθεσης, αλλά επειδή η λέξη δεν είναι πολύ περιγραφική, πιθανότατα δεν ξέρατε τι σημαίνει. Τώρα έχεις γνώση.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης ABE θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο δυναμικές εικόνες, θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να έχετε την καλύτερη έκθεση και γενικά θα εξοικονομήσετε χρόνο με τη σωστή έκθεση των εικόνων σας. Και μπορείτε να κάνετε πολλά δημιουργικά πράγματα με φωτογραφίες με διορθωμένη έκθεση.

 

ΠΗΓΗ. dz-techs.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαία Τίρυνθα